Tel sterren in Orion van 22 januari tot 29 januari 2025 en strijd mee tegen lichthinder!
De hemel observeren: het is een zaligheid bij helder weer, maar meer en meer wordt deze prachtige bezigheid verstoord door een overvloed aan licht. Ten tijde van de stichting van onze sterrenwacht was er geen vuiltje aan de lucht: vanuit het stadscentrum van Gent kon je de Melkweg zien. Vandaag, anno 2024, kunnen we daar alleen nog maar van dromen. De enorme lichthinder afkomstig van industrie, wegen, sierverlichting, glastuinbouw, recreatie en noem maar op heeft als gevolg dat tussen aarde en hemel een diffuse lichtwaas is ontstaan die ons letterlijk het zicht op de sterren langzaam maar zeker ontneemt.
Lichthinder lijkt banaal, maar het heeft verrassend verreikende gevolgen. Het ontregelt ons slaapwaakritme, om maar iets te zeggen. Het leidt tot massale vogelsterfte. Tal van diersoorten - de mens incluis - lijden onder een overdaad aan kunstlicht. Nochtans kunnen we met een aantal simpele ingrepen al een groot verschil maken. Met ons stertelproject Saving Private Orion willen we het brede publiek inschakelen om deze problemen aan te kaarten. Lees hieronder hoe je dat kan doen!
INSCHRIJVEN? Op woensdagavond 22 januari kan je (zoals steeds gratis) deelnemen aan onze publieksavond die deze avond in het teken zal staan van het thema lichthinder . We starten stipt om 20u met een lezing van Daan Dekeukeleire gevolgd door een bezoek aan onze sterrenwacht. Plaatsen zijn beperkt!
Tel mee!
Je steunt onze actie door tussen 22 januari en 29 januari na zonsondergang een plekje te zoeken van waaruit je het sterrenbeeld Orion kan zien.
Vul van 22 januari tot 29 februari 2025 je waarnemingen in via onderstaand formulier!
Onderaan deze pagina kan je meer uitleg vinden over hoe je dat sterrenbeeld kan vinden.
Vergelijk wat je ziet met de verschillende opties die je kan vinden via GlobeAtNight. Geef vervolgens je waarneming in! Vond je 't leuk? Aarzel niet om verschillende waarnemingen in te geven (bijvoorbeeld vanop een andere locatie, op verschillende tijdstippen, ...)
Tips nodig?
Kom je graag tellen op de sterrenwacht? Dat kan!
Op 22 en 29 januari 2025 staat onze publieksavond in het teken van onze lichthinderactie. Onze medewerkers helpen je Orion te vinden en mee te tellen.
Geef hieronder je waarnemingen in:
Educatief materiaal
Lager Onderwijs
In dit lesmateriaal vind je activiteiten voor kinderen uit alle jaren van het lager onderwijs rond lichthinder. Met de werkblaadjes en een minimum aan middelen kan je direct aan de slag in je klas.
Achtergrondinfo leerkracht
Lespakket Lager Onderwijs
Werkbundel 456lj
Werkbundel 456lj oplossing
Werkblad 123lj mijn eigen sterrenhemel
Lespakket Lager Onderwijs afbeeldingen
Middelbaar Onderwijs
Dit lesmateriaal is bedoeld voor de lagere jaren van het middelbaar onderwijs.
Edu pakket Middelbaar Onderwijs
Leerlingenblaadje Middelbaar
Leerlingenblaadje Middelbaar oplossing
Intro Middelbaar Onderwijs
Bijlage 1 Huischeck
Bijlage 2 Gevolgen lichthinder
Achtergrondinformatie over lichthinder
In de editie van 2021 hadden we een paar boeiende sprekers, die met een eigen invalshoek rond lichthinder kwamen spreken. Hun presentaties vind je hieronder.
Joost Verheyden: Lichthinder en sterrenkunde
Mike De Brie: Lichtpollutie Zwijnaarde
Stijn Vanderheiden: Saving Private Orion
Over lichthinder
Lichthinder uitgelegd in een paar minuten? Bekijk onderstaand filmpje: Bekijk hieronder de integrale editie van Saving Private Orion 2021 (online)
Ons stertelproject situeert zich in sterrenbeeld Orion. Heb je moeite met het vinden van dit sterrenbeeld?
Bekijk volgend instructiefilmpje en download het gratis waarneemprogramma Stellarium.
Onderstaande knoppen leiden je naar websites met heel wat meer achtergrondinfo over lichthinder.
Media
Editie 2024
Editie 2023
Interview op radio 2 met onze collega Maaike Dubois: 'straatlichten gaan voortaan 4 nachten per week uit in Gent' (1 februari 2023)
Editie 2022
Ook radio 2 ondersteunt onze actie door middel van een zoektocht naar vrijwilligers. Beluister hieronder het interview met onze collega Maaike Dubois.
Editie 2021