top of page
Foto van schrijverMaaike Dubois

De winterzeshoek (deel4): op zoek naar het laatste hoekpunt

Bij temperaturen van 20°C wordt het wat lastig om over winterzeshoeken te praten, maar tegendraads als we zijn doen we het toch, al is het maar omdat het nog kan.


Waar waren we gebleven?

O ja, vijf hoekpunten van de zes waren geïdentificeerd, in een bijwijlen bizar verhaal over honden, tweelingen, geiten, rechtervoeten, you name it.


Daar moet nog eentje bij, deze keer over bronstige stieren die – we verzinnen het niet – er in slagen onschuldige bloedmooie deernes te verleiden.

Some people have all the luck, namelijk, en onze goede vriend Zeus hoorde daar zeker bij. Hoewel people, de man was niemand minder dan de oppergod der Griekse Goden, en in die hoedanigheid was het blijkbaar mogelijk je te veranderen in een Stier teneinde op amoureuze veroveringstochten te trekken. Trouwe lezers van deze rubriek zullen opmerken dat hij er eerder al zijn hand niet voor omdraaide zichzelf in een Zwaan om te toveren.


Luidens deze mythe had hij deze keer zijn zinnen gezet op Europa, een prachtige vrouw. Op een dag liep ze te wandelen langs het strand met haar vriendinnen: witte jurk, lange haren wapperend in de wind, je snapt het plaatje.

Jupiter, gezeten op zijn berg Olympus, keek zijn ogen uit, het kwijl drupte zo de grond op, bepaalde lichaamsfuncties vielen niet langer te negeren, dus had hij er niet beter op gevonden zich te vermommen in een stier. Aldus ging hij naar de meiden, die hem nieuwsgierig bekeken, van alle kanten bewonderden, met bloemen behingen.

Europa had zelfs de moed om op zijn rug te klimmen. Daarop had Zeus natuurlijk zitten hopen. Hij loeide twee keer krachtig, en begon te lopen, eerst nog langzaam, maar algauw in een stevig looptempo. Europa klampte zich vast aan zijn hoorns, terwijl hij met haar in de zee liep. Europa was eerst nogal angstig, maar geleidelijk aan, toen ze merkte dat ze niet gingen verdrinken werd ze rustiger.

Foto: Rubens, de ontvoering van Europa.


Zeus droeg Europa helemaal naar Kreta waar hij zichzelf bekend maakte en de prinses overstelpte met geschenken.

De twee kregen samen drie zonen, waaronder Minos die later de beroemde koning van Kreta werd. Misschien zegt het paleis in Knossos je iets, waar de stierengevechten werden gehouden en waar ieder jaar zeven jonge meisjes en jongens werden geofferd aan de Minotaur. Zeus plaatste uit dankbaarheid de stier tussen de sterren.

De oppergod kon echter niet op Kreta blijven wonen, hij moest terugkeren naar de berg Olympus, naar zijn vrouw. Op een dag was hij eenvoudig verdwenen.

Europa was daar verdrietig om, maar lang heeft ze niet getreurd: ze trouwde met de koning van Kreta.


Het zesde hoekpunt van de winterzeshoek is de roodoranje superreus Aldebaran, ook wel bekend als het ‘oog van de stier’.


Eind goed, al goed.

De winterzeshoek is bedwongen.

Op naar de zomer!

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page