Klimaatwijziging? Hier zijn de feiten. 

De jongerenprotesten van de laatste weken brachten een debat rond klimaatwijziging op gang in alle media. Er wordt op alle fronten gepolariseerd, misconcepties gebruikt, twijfel gezaaid, en slechts af en toe ook eens wetenschappelijk onderbouwde informatie gegeven. Misschien vindt u de vernieuwde aandacht voor het wereldwijde probleem wel hoopgevend, maar zit u zelf met vragen over sommige stellingen. Wat doet ‘global change’ nu eigenlijk met onze planeet? En waarom is het zo gevaarlijk voor de mens? En wat moeten we nu precies doen om de schade te beperken?  Kom op woensdag 20 maart 2019 om 20.00u naar de UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien, en krijg antwoord op uw vragen van professionele wetenschappers die het fenomeen dagdagelijks bestuderen. Niet persoonlijke meningen of standpunten, maar wel objectieve feiten zullen de inhoud vormen van dit debat. Onze moderator legt de vragen voor aan volgende twee wetenschappers:

Sara Vicca

Biologe Sara Vicca (Universiteit Antwerpen) volgt het verhaal rond klimaatverandering op de voet. In haar eigen onderzoek gaat het vooral over hoe klimaatverandering de koolstofcyclering in bossen en andere land-ecosystemen beïnvloedt. Op hun beurt beïnvloeden deze responsen klimaatverandering, soms via een positieve feedback (versterkend), soms via een negatieve (afzwakkend). Ze deelt haar kennis en inzichten op een blog: https://www.eoswetenschap.eu/sara-vicca

Steven Caluwaerts

Verbonden aan de vakgroep fysica & sterrenkunde van de UGent, houdt Steven zich dagdagelijks bezig met weer- en klimaatmodellering en stedelijke hitte-eilanden. Hij is sinds kort ook de coördinator van het VLINDER citizen science project (VLINDER = VLaanderen IN DE weeR).

Inschrijven

Inschrijven is noodzakelijk, want de plaatsen zijn beperkt (maximum 75). U kan het debat ook online volgen via live streaming op het YouTube kanaal van UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien. Wie inschrijft kan per email naar info@armandpien.be één vraag voor het klimaatdebat opsturen (enkel wie een bevestigde inschrijving gedaan heeft, de rest wordt verwijderd). We maken een selectie uit deze vragen om het debat te voeren.

Woensdag 20 maart 2019 van 20u00 tot 22u00

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk

Inschrijven


De zoektocht naar donkere materie

Donkere materie is sinds decennia een haast onmisbaar ingrediënt in de kosmologie, in staat om waarnemingen op zeer uiteenlopende schalen in ons universum te verklaren aan de hand van haar invloed via de zwaartekracht op gewone materie.Toch is het een van de fundamentele problemen in de kosmologie en de deeltjesfysica. We weten inderdaad nog steeds bijzonder weinig over deze dominante doch mysterieuze vorm van materie, bij gebrek aan directe waarneming die ons zou toelaten de natuur ervan te bestuderen.

Met de LHC aan het CERN in Geneve, tegenwoordig de krachtigste deeltjesversneller op aarde, proberen we sinds enkele jaren donkere materie te maken in het laboratorium. Nu de simpelste oplossing van een nieuw zwak interagerend, massief deeltje meer en meer uitgesloten lijkt, openen zich nieuwe perspectieven in de bruisende wereldwijde wedloop naar de ontdekking deze ontbrekende schakel tussen het allergrootste en het allerkleinste.

Spreker: Prof. Steven Lowette, Vrije Universiteit Brussel

Zaterdag 23 februari 2019 van 14u30 tot 17u00

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk

Inschrijven is niet meer mogelijk, alle plaatsen zijn gereserveerd.


Reizen naar mars, de problematiek van kosmische straling en de gezondheid van de astronauten

De Aarde wordt gebombardeerd door straling. Maar gelukkig is er het magnetisch veld dat een groot deel van die straling tegenhoudt. Heel anders is dat in de ruimte. Daar heeft straling vrij spel en vormt het een serieuze bedreiging voor de gezondheid. En dus ook voor de verre ruimtemissies, naar Mars, bij voorbeeld. Maar er wordt hard gewerkt aan oplossingen.

Onderzoekers van het SCK-CEN (Studiecentrum voor Kernenergie, Mol) bestuderen verschillende beschermende materialen die verwerkt kunnen worden in ruimtesondes en ruimtepakken. Maar er gebeurt ook onderzoek naar medicatie (zoals radioprotectors) die het effect van kosmische straling kan bestrijden. Ook worden biomerkers ontwikkeld om de stralingsgevoeligheid van de astronauten beter te bepalen. Tevens wordt er apparatuur ontwikkeld die de hoeveelheid straling kan monitoren. En er wordt gewerkt aan betere ruimteweervoorspellingen en snellere raketten (die de reisduur en dus de duur van blootstelling aan kosmische straling terug kunnen brengen).

Een combinatie van die studies moet astronauten straks de best mogelijke bescherming bieden tijdens een missie naar Mars. Voor het zover is, moet er echter nog wel een hoop werk verzet worden.

Spreker: Prof. Sarah Baatout, SCK-CEN

Zaterdag 30 maart 2019 van 14u30 tot 17u00

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk

inschrijven