WELKOM BIJ WERKGROEP ASTROFOTOGRAFIE-SPECTROSCOPIE !

 

SPOTLIGHT:

LBV (Luminous Blue Variables) sterren zijn een zeldzaam type heel massieve onstabiele blauwe reuzensterren. Ze hebben regelmatige veranderingen in hun helderheid en spectrum. Af en toe hebben deze sterren grotere uitbarstingen. Het zijn in normale toestand sterren van spectraaltype "B" hoewel iets heter en met ongewone emissielijnen in hun spectrum. De oppervlakte temperatuur van deze sterren is minimaal 10000K en de helderheid van deze superreuzen kan een miljoen keer helderder zijn dan de zon. een bekende LBV is S Doradus een heldere ster in de Grote Magellaanse Wolk. 
Op 22 januari 2019 is er een LBV in uitbarsting gevonden in het bekende melkwegstelsel Messier 51 in Canes Venatici (afstand 23 miljoen lichtjaar). De ster met naam AT2019abn had toen magnitude 19.58. Op 1 April 2019 hebben we met de 14 inch Meade telescoop in Waasmunster opnamen gemaakt van deze "nieuwe ster" in de Draaikolknevel. Tijdens onze werkgroepvergadering hebben we de opname met Lum filter vergeleken met een aantal referentiesterren met gekende V fiter-magnitude. We vinden aldus een benaderende magnitude 17,54.
Zie beeld in bijlage. Je vindt AT2019abn in het oranje cirkeltje onderaan in beeld. Deze LBV is geen echte supernova. Men noemt deze objecten soms "supernova impostor sterren". Sommige astronomen denken immers dat deze sterren binnen een korte periode ook echte supernova's kunnen worden van type II. Opname Chris De Pauw.

                                                                      

Odoo CMS - een grote afbeelding