Odoo afbeelding en tekstblok

Dirk Frimout

Dirk Frimout is doctor in de toegepaste fysica. Als doctorandus werkte hij in Colorado mee aan onder andere de calibratie van de experimenten voor de Mars Mariner missies.

Van 1965 tot 1978 was hij werkzaam bij het Belgisch Instituut voor Ruimteaëronomie als verantwoordelijke voor het departement instrumentatie en van 1978 tot 1984 als coördinator van de bemanning voor de Spacelab missies met de Amerikaanse ruimteveren.

Hij stelde zich reeds kandidaat als astronaut in 1977 maar werd pas geselecteerd in 1985.

In 1992 werd Dirk Frimout de eerste Belg in de ruimte aan boord van de space shuttle Atlantis.

 

Frank De Winne

Frank De Winne is ex-luchtmachtpiloot en maakte een eerste ruimtevlucht aan boord van de nieuwe Soyuz TMA-1 capsule als boordingenieur. Tijdens de missie 'Oddissea' bracht Frank negen dagen door aan boord van het Internationaal Ruimtestation. 

In mei 2009 keerde Frank voor een tweede keer naar het ISS, dit keer voor een lang verblijf van een half jaar tijdens de missie 'OasISS', de eerste missie met een voltallige bemanning van zes personen;

In oktober 2009 werd Frank De Winne de eerste niet-Amerikaanse of Russische boordcommandant van het ISS.

Tot op heden is Frank hoofd van het European Astronaut Centre in Keulen waar Europese astronauten opgeleid worden om deel te nemen aan wetenschappelijke missies naar het ISS.

Odoo afbeelding en tekstblok
Odoo afbeelding en tekstblok

Nancy Vermeulen

De Belgische pilote- en ruimtevaart expert Nancy Vermeulen inspireert velen met haar immense doorzettingsvermogen en talent. Tijdens dit evenement motiveert zij jou om dat te doen waar je goed in bent en te laten zien dat de wereld van morgen vandaag al aan de gang is.

Raak geïnspireerd door Nancy’s boeiende levensverhaal. In 1 uur tijd vertelt zij hoe zij als jong meisje haar moeilijkheden overwon en haar droom om piloot te worden waarmaakte.

Ze vloog op grote verkeersvliegtuigen, oa tijdens de tweede golfoorlog in Irak en is een expert in de lucht- en ruimtevaart. Ze wordt gezien als een van de grote visionairs van de toekomst.

Nancy’s passie voor lucht- en ruimtevaart bracht haar in persoonlijk contact met de grootste pioniers van de commerciële ruimtevaart industrie, Virgin Galactic oprichter Sir Richard Branson.

Haar verwezenlijkingen als vrouwelijke piloot, haar unieke internationale ervaringen tijdens haar Marssimulatiemissie in de woestijn van Utah (USA) en vooral haar toekomstvisie, nodigt Nancy jou tijdens dit evenement letterlijk uit mee te reizen in deze prachtige "verruimde wereld".

Tijdens haar enthousiaste voordracht vertelt ze over de moeilijke weg die ze bewandelde om haar doelen te realiseren en is zo een krachtige inspiratiebron voor eenieder die zijn of haar doelen wil bereiken

Koen Geukens

Koen werd tijdens de hoogdagen van de 'Space Age' gebeten door de wereld van de sterrenkunde en de ruimtevaart. In de jaren '80 begon hij artikels te schrijven voor het tijdschrift 'Heelal' met een sterke focus op de vluchten van het Amerikaanse ruimteveer. Zijn wekelijkse ruimtevaartrubriek leverde hem in 1988 de zilveren Galileïprijs op.

Als werkgroepleider Ruimtevaart van de Vereniging Voor Sterrenkunde organiseert hij elk jaar de Ruimtevaartnamiddag waarop diverse sprekers uit de Vlaamse ruimtevaartindustrie uitgenodigd worden.

Sinds 2010 verzorgt Koen ook de wekelijkse rubriek 'Nieuws Uit De Ruimtevaart' waarin hij de vinger op de pols houdt van het internationale ruimtevaartlandschap.

 


Odoo afbeelding en tekstblok
Odoo afbeelding en tekstblok

Nicky De Munster

Nicky is sinds 2003 Space Teacher bij de Euro Space Society.

Op achtjarige leeftijd werd hij gefascineerd door de ruimtevaart toen de eerste mens voet zette op het oppervlak van de maan.

Nicky nam deel aan verschillende ruimtevaartexperimenten en simulaties. Zo was hij in maart 2004 proefpersoon voor een medisch experiment "Cardiocog" van de KU Leuven tijdens de 36ste ESA paraboolcampagne met de Airbus Zero-G in Bordeaux. Hetzelfde experiment werd ook ondermeer door astronaut Frank De Winne in het ISS uitgevoerd.

Als respectievelijk boordtechnicus en commandant nam Nicky deel aan twee Marssimulaties in het Mars Desert Research Station in Utah in 2010 en 2011. Hij was ook een van de kandidaten van de 4 maand durende HI-SEAS I Mars simulatie in 2013 (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation) op de flanken van de vulkaan Mauna Loa.

Elk jaar bezoekt Nicky De Munster een 15-tal scholen, waarbij hij telkens meer dan 600 jongeren geestdriftig tracht te inspireren, onder het motto 'Inspiring students for space and science'.

Erik de Schrijver

Erik de Schrijver is leraar aan het Sint-Pieterscollege in Jette en actief in de 'hands-on space education', hij is daarnaast ook Space Teacher bij de Euro Space Society.

Als initiatiefnemer van het ASGARD-project stelt hij leerlingen van middelbare scholen wereldwijd in staat om hun eigen experimenten mee te laten vliegen met een weerballon, tot aan de zogenaamde 'grens met de ruimte', hoog in de stratosfeer.

In 2014 richtte hij BIFROST op, een project dat leerlingen uit het Brusselse de kans biedt om experimenten uit te voeren tijdens paraboolvluchten: vluchten met een omgebouwd passagiersvliegtuig waardoor de inzittenden enkele tientallen seconden gewichtloosheid kunnen ervaren.


Odoo afbeelding en tekstblok
Odoo afbeelding en tekstblok

Christoffel Waelkens

Christoffel Waelkens is sterrenkundige aan de KU Leuven en onderzoekt voornamelijk de structuur en de evolutie van sterren. Als diensthoofd heeft hij de leiding over een team van een veertigtal onderzoekers. Daarnaast is hij projectleider van de Vlaamse Mercatortelescoop op La Palma in Spanje en koestert een eeuwige fascinatie voor het heelal.

Hij heeft de wetenschappelijke leiding over verschillende Belgische projecten voor nieuwe instrumenten van het Europese Ruimtevaartagentschap. 

Zijn kijk op bemande ruimtevaart is eerder optimistisch maar genuanceerd. In een interview met Knack liet hij zich ontvallen dat de kolonisatie van andere planeten haast onvermijdelijk is maar nog even op zich zal laten wachten.

Boudewijn Van Spilbeeck

Boudewijn Van Spilbeeck is sinds 1989 journalist voor de commerciële zender VTM. Zijn interessedomeinen zijn Europe, de NAVO, defensie, lucht- en ruimtevaart, sterrenkunde en wetenschappen in het algemeen.

Als live-verslaggever was hij aanwezig bij de tweede vlucht van Frank De Winne in 2009 en schreef daaropvolgend, onder co-auteurschap met Tijs Mauroo en Herman Henderickx, mee aan het Ruimtevaartdagboek van Frank De Winne, op voorstel van Frank De Winne zelf.

In 2015 nam hij deel aan een paraboolvlucht tijdens de eerste officiële vlucht van een nieuw toestel aangekocht door het Europees Ruimtevaartagentschap. 

Odoo afbeelding en tekstblok
Odoo afbeelding en tekstblok

Lara Delbroek

is een jonge enthousiaste duizendpoot met veel talent en ambitie.

Toen ze vier jaar oud was, wilde ze wetenschapper worden en die keuze is niet veranderd.

Lara is zopas met haar studies fysica gestart aan de Universiteit van Hasselt. Haar ultieme droom? Astronaut worden!

Tijdens het middelbaar onderwijs heeft Lara enkele zeer speciale ervaringen kunnen opdoen in verband met wetenschap en astronomie, zoals het ESO Astronomy Camp, een bezoek aan het EAC in Keulen en een wetenschappelijke stage op universitair niveau over de Brownse beweging. Ze leerde Grätzel zonnecellen maken en bloeide als persoon helemaal open tijdens een zomercursus sterrenkunde in Leuven.