Odoo afbeelding en tekstblok

Het "donkere" heelal: de Euclid ruimtemissie

Door Prof. Sven De Rijcke (UGent)

De LambdaCDM-theorie beschrijft uiterst succesvol de waarnemingen van de expansie van het heelal en van de vorming van kosmische structuren (zoals sterrenstelsels). Jammer genoeg heeft dit succes een prijs: we moeten veronderstellen dat er meer in het heelal zit dan we kunnen zien. Zo blijkt 85% van alle materie "donker" te zijn: we kunnen deze donkere materie niet direct observeren maar we zien wel haar zwaartekrachteffecten. Daarnaast werd "donkere energie" in het leven geroepen: een onbekende vorm van energie die de expansie van het heelal versnelt. Alles samen is ongeveer 95% van alle massa en energie in het universum "donker" en dus vooralsnog onbekend.

De Euclid ruimtetelescoop, die over enkele jaren door ESA zal gelanceerd worden, zal de vorm en 3D posities van miljarden sterrenstelsels opmeten. Door deze uiterst precieze waarnemingen te vergelijken met krachtige numerieke simulaties, zullen we de expansiegeschiedenis en kosmische-structuurvorming over de laatste 10 miljard jaar in kaart kunnen brengen. Dit zal een schat aan informatie opleveren over het donkere deel van het universum. Hopelijk brengt dit enig licht in de duisternis ...

Wanneer?

Zaterdag 13 januari van 14u30 tot 17u00


Meer informatie en inschrijven

De risico's van ruimtereizen naar Mars

Voordracht door Dirk Frimout.

In 1972 zette de laatste mens voet op het maanoppervlak. Nadien was ruimtevaart een verhaal van bemande ruimtestations in een lage baan om de Aarde en onbemande ruimtesondes elders in het zonnestelsel. Sinds enkele jaren wordt de blik strak gericht op Mars. De Rode Planeet wordt geprezen als de volgende bestemming van de mensheid.

Een reis naar Mars is echter niet vergelijkbaar met een reis naar de Maan; er loeren vele gevaren om de hoek. In deze voordracht zal Belgisch astronaut Dirk Frimout alle bekende en onbekende gevaren van een reis naar Mars uitvoerig belichten. Hoe kunnen we de eerste Mars reizigers beschermen tegen de schadelijke straling uit de kosmos? Wat zijn de psychologische effecten van een maandenlange reis naar een planeet 200 miljoen kilometer hiervandaan? Hoe zullen onze astronauten kunnen overleven op het vijandige Mars oppervlak?


Wanneer?

Zaterdag 3 februari 2018 van 14u30 tot 17u00


Meer informatie en inschrijven