Feit & Fictie! Het klimaatdebat. 

'Feit en Fictie' is een gratis interactieve debatreeks over wetenschappelijke onderwerpen die niet gespaard worden van enige maatschappelijke controverse. Samen met een panel van experts gaan we op zoek naar de harde feiten in een jungle van fictieve waarheden. De vragen worden bepaald door het publiek.

Ons eerste thema uit deze reeks is, zonder overdrijven, een 'hot topic': klimaatverandering. De spijbelprotesten en algemene klimaatbetogingen van de afgelopen maanden hebben het onderwerp terug op de politieke agenda geplaatst maar tezelfdertijd lijkt het water tussen de 'believers' en 'klimaatskeptici' dieper dan ooit. Ons interactieve klimaatdebat richt zich echter uitsluitend op de wetenschappelijke (on)zekerheden omtrent het klimaat, wars van alle politiek of ideologie. De bevindingen zullen worden geduid door wetenschappers die zich op dagdagelijkse basis bezighouden met het begrijpen van complexe systemen die de hele planeet beïnvloeden. Met een strenge focus op de wetenschap hopen we een breed, kritisch publiek te bereiken. Is klimaatverandering een feit? En zo ja, is het wel zo gevaarlijk voor de mens als wordt beweerd? Zijn er maatregelen nodig en indien dat het geval is: welke? Is het vijf voor, of eerder vijf na twaalf?De vragen bepaalt u zelf. Ons panel van deskundigen zorgt voor de wetenschappelijke feiten en onze barman zorgt er op zijn beurt voor dat uw keel geen droogteperiode tegemoet gaat.

Gastsprekers:

Sara Vicca

Biologe Sara Vicca (Universiteit Antwerpen) volgt het verhaal rond klimaatverandering op de voet. In haar eigen onderzoek gaat het vooral over hoe klimaatverandering de koolstofcyclering in bossen en andere land-ecosystemen beïnvloedt. Op hun beurt beïnvloeden deze responsen klimaatverandering, soms via een positieve feedback (versterkend), soms via een negatieve (afzwakkend). Ze deelt haar kennis en inzichten op een blog: https://www.eoswetenschap.eu/sara-vicca

Steven Caluwaerts

Verbonden aan de vakgroep fysica & sterrenkunde van de UGent, houdt Steven zich dagdagelijks bezig met weer- en klimaatmodellering en stedelijke hitte-eilanden. Hij is sinds kort ook de coördinator van het VLINDER citizen science project (VLINDER = VLaanderen IN DE weeR).

Inschrijven

Inschrijven is noodzakelijk, want de plaatsen zijn beperkt (maximum 75). U kan het debat ook online volgen via live streaming op het YouTube kanaal van UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien. Wie inschrijft kan doorklikken naar een bevraging, waar u één vraag voor het klimaatdebat kan ingeven. We maken een selectie uit deze vragen om het debat te voeren.

Woensdag 20 maart 2019 van 20u tot 21u. De wekelijkse kijkavond begint op 20 maart pas om 21u in plaats van 20u.

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk

Inschrijven


Reizen naar mars, de problematiek van kosmische straling en de gezondheid van de astronauten

De Aarde wordt gebombardeerd door straling. Maar gelukkig is er het magnetisch veld dat een groot deel van die straling tegenhoudt. Heel anders is dat in de ruimte. Daar heeft straling vrij spel en vormt het een serieuze bedreiging voor de gezondheid. En dus ook voor de verre ruimtemissies, naar Mars, bij voorbeeld. Maar er wordt hard gewerkt aan oplossingen.

Onderzoekers van het SCK-CEN (Studiecentrum voor Kernenergie, Mol) bestuderen verschillende beschermende materialen die verwerkt kunnen worden in ruimtesondes en ruimtepakken. Maar er gebeurt ook onderzoek naar medicatie (zoals radioprotectors) die het effect van kosmische straling kan bestrijden. Ook worden biomerkers ontwikkeld om de stralingsgevoeligheid van de astronauten beter te bepalen. Tevens wordt er apparatuur ontwikkeld die de hoeveelheid straling kan monitoren. En er wordt gewerkt aan betere ruimteweervoorspellingen en snellere raketten (die de reisduur en dus de duur van blootstelling aan kosmische straling terug kunnen brengen).

Een combinatie van die studies moet astronauten straks de best mogelijke bescherming bieden tijdens een missie naar Mars. Voor het zover is, moet er echter nog wel een hoop werk verzet worden.

Spreker: Prof. Sarah Baatout, SCK-CEN

Zaterdag 30 maart 2019 van 14u30 tot 17u00

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk

inschrijven