Reizen naar Mars

30-03-2019 14:30 tot30-03-2019 17:00(Europe/Brussels)

Gent,België

Ticket typeEinde van inschrijvingPrijsHoeveelheid
inschrijving voordracht
Unlimited Free 2left


 Reizen naar Mars

de problematiek van kosmische straling en de gezondheid van de astronauten

Voordracht door Prof. Sarah Baatout,
Eenheidshoofd Radiobiologie, Studiecentrum voor Kernenergie, SCK-CEN, Mol.
Gast professor Universiteit Gent en Université de Namur

De Aarde wordt gebombardeerd door straling. Maar gelukkig is er het magnetisch veld dat een groot deel van die straling tegenhoudt. Heel anders is dat in de ruimte. Daar heeft straling vrij spel en vormt het een serieuze bedreiging voor de gezondheid. En dus ook voor de verre ruimtemissies, naar Mars, bij voorbeeld. Maar er wordt hard gewerkt aan oplossingen.

Er zijn – buiten het beschermende magnetische veld van de Aarde – verschillende soorten potentieel gevaarlijke straling. Zo zijn er de deeltjes die vrijkomen wanneer de zon actief is (ook wel Solar Particle Events, kortweg SPE’s genoemd). En er is kosmische straling. En dan zijn er nog de vanallengordels (twee gordels van geladen deeltjes rond de Aarde).

Astronauten kunnen beschermd worden tegen SPE’s door ze beschutting te laten zoeken in een deel van een ruimtesonde met extra dikke wanden. Veel lastiger is het om dezelfde astronauten te beschermen tegen kosmische straling. Deze energetische deeltjes zijn overal en kunnen dwars door metaal, plastic, water en celwanden reizen. En wanneer de deeltjes door dergelijke materialen breken, leidt het tot allerlei reacties waarbij protonen, neutronen en andere deeltjes vrijkomen. En die ‘secundaire straling’ kan nog wel eens gevaarlijker voor de gezondheid blijken dan de oorspronkelijke straling.

Bescherming bieden tegen kosmische straling heeft prioriteit als we onze astronauten willen voorbereiden op een missie naar Mars. Onderzoekers van het SCK-CEN (Studiecentrum voor Kernenergie, Mol) bestuderen verschillende beschermende materialen die verwerkt kunnen worden in ruimtesondes en ruimtepakken. Maar er gebeurt ook onderzoek naar medicatie (zoals radioprotectors) die het effect van kosmische straling kan bestrijden. Ook worden biomerkers ontwikkeld om de stralingsgevoeligheid van de astronauten beter te bepalen.

Tevens wordt er apparatuur ontwikkeld die de hoeveelheid straling kan monitoren. En er wordt gewerkt aan betere ruimteweervoorspellingen en snellere raketten (die de reisduur en dus de duur van blootstelling aan kosmische straling terug kunnen brengen).

Een combinatie van die studies moet astronauten straks de best mogelijke bescherming bieden tijdens een missie naar Mars. Voor het zover is, moet er echter nog wel een hoop werk verzet worden.


Praktisch:

Deze voordracht gaat door op zaterdag 30 maart 2019 op de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, ingang Gezusters Lovelingstraat, auditorium K op 1ste verdieping.

Toegang is gratis. Inschrijven noodzakelijk.

Deuren open vanaf 14u; de voordracht start stipt om 14u30.

Waar

Rozier 44
    9000 Gent
    België
09 264 36 74
info@armandpien.be

Wanneer

Van30-03-2019 14:30
Tot30-03-2019 17:00

Organisator

V.S.R.U.G.vzw
09 264 36 74
info@armandpien.be

Sociale stream

Neem deel op Twitter

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan het het gesprek.

Gebruik dit label: #vsrugvzw