Kijkerbouw: van zelfbouw telescopen tot internationale projecten

10-06-2017 14:30 tot10-06-2017 16:30(Europe/Brussels)

Gent,België

Ticket typeEinde van inschrijvingPrijsHoeveelheid
Abonnement
Unlimited Free

Hoe ‘Kijkerbouw’ evolueerde van werkgroep voor amateur zelfbouwers, over schoolprojecten met Europese inslag tot astronomische projecten met wereldwijde erkenning.

Jean-Pierre Grootaerd (werkgroep Kijkerbouw VSRUG) vertelt over hoe het bouwen van een eigen telescoop een hype was tot diep in de jaren 90 van de vorige eeuw. Waarom de interesse afnam en hoe de werkgroep evolueerde van een werkgroep waar amateur astronomen op hun eigen tempo een telescoop bouwden tot waar de werkgroep nu voor staat..

Anno 2017 is ‘kijkerbouw’ allang niet enkel meer een telescoop bouwen. De schoolprojecten ontstonden en heden ten dage worden er onder onze leiding in scholen in Griekenland, Zweden, Italië, Slovenië en Nederland niet enkel 15cmF8 Newtontelescopen gebouwd. Maar er is tevens de aandacht voor lichtvervuiling en sterrenkundige projecten. Iets DOEN met het materiaal dat ze tot hun beschikking hebben.

Twee nieuwe projecten werden in het leven geroepen: ‘Sterren schitteren voor iedereen’ en ‘an astronomers project for all people’. Twee projecten die wereldwijd gaan en ook wereldwijd erkenning krijgen. Projecten die tot doel hebben wetenschap en sterrenkunde in het bijzonder te brengen op plaatsen waar het anders moeilijk terechtkomt. Bij ‘mensen met een beperking’. Dat kunnen mensen zijn met een fysieke of geestelijke beperking, maar tevens mensen in landen in ontwikkeling. Ook vluchtelingen behoren tot deze doelgroep.

Extraatje: in het kader van het project 'Sterren schitteren voor iedereen' werd een app ontwikkeld voor beginnende amateur astronomen (www.planetarium4e.tk). Dit gebeurde door leerlingen van het Ensor instituut in Oostende. Leerkracht Johan Pyfferoen komt tijdens de voordracht een demonstratie geven over het gebruik van deze app. Zeker een aanrader voor iedereen die de sterrenhemel wil leren ontdekken.

’kijkerbouw ‘ staat ook voor uitstappen met scholen naar het opleidingscentrum voor astronauten in Keulen bij Frank De Winne. En uiteraard krijg je ook de toekomstvisie te horen. Als kers op de taart: het Anton Kutter verhaal.

Anton Kutter (1903-1985) was een Duits filmregisseur maar ook astronoom. Hij ontwikkelde een eigen versie van de ‘schiefspiegler’, een obstructievrije telescoop. Zijn zelfgebouwde ‘Kuttertelescoop’ (gebouwd tussen 1936 en 1939)heeft een hoofdspiegel met een diameter van 30cm diameter en een brandpuntsafstand van 7 meter ! Deze telescoop werd door de werkgroep Kijkerbouw opgehaald uit het observatorium van Anton Kutter in Biberach an der Riss (Duitsland) en wordt bij ons gerestaureerd. In juni 2018 gaat dan in Biberach (organisatie Kijkerbouw VSRUG in samenwerking met de kinderen van Anton Kutter) een driedaagse door met Kutter en ATM (zelfbouwtelescopen) als thema.Waar

Rozier 44
    Ingang : Gezusters Lovelingstraat 1
    9000 Gent
    België
09 264 36 74
info@armandpien.be

Wanneer

Van10-06-2017 14:30
Tot10-06-2017 16:30

Organisator

V.S.R.U.G.vzw
09 264 36 74
info@armandpien.be

Sociale stream

Neem deel op Twitter

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan het het gesprek.

Gebruik dit label: #vsrugvzw

 


The event takes place on different locations. On this page you can find all location details and how to get there.

The organisation does not arrange transport to these different locations, but every location can easily be reached by public transportation of by car.

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Traumpalast

Pas deze drie kolommen aan, zodat ze voldoen aan uw ontwerp behoefte. Om te dupliceren, verwijderen of kolommen verplaatsen, selecteert u de kolom en gebruik de bovenste pictogrammen om uw actie uit te voeren.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Stadthalle Biberach an der Riß

Om een vierde kolom toe te voegen, verklein de grootte van deze drie kolommen met het juiste icoon van elk blok. Dupliceer vervolgens één van de kolommen om een ​​nieuwe te maken als een kopie.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Planetarium Laupheim

Om een vierde kolom toe te voegen, verklein de grootte van deze drie kolommen met het juiste icoon van elk blok. Dupliceer vervolgens één van de kolommen om een ​​nieuwe te maken als een kopie.

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

ESO Visitor Center

Verwijder de bovenstaande afbeelding of vervang het met een foto die uw bericht weergeeft. Klik op de afbeelding om de stijl van de afgeronde hoeken te wijzigen.